Wijziging verplichting stedenbouwkundige vergunning voor het aanbrengen van gevelisolatie en dakisolatie vanaf 24 augustus 2024

Wijziging verplichting stedenbouwkundige vergunning voor het aanbrengen van gevelisolatie en dakisolatie vanaf 24 augustus 2024 cover

Wenst u uw gevel te isoleren? Sinds sinds 24 augustus 2024 is de verplichting van de stedenbouwkundige vergunning voor aanbrengen van gevelisolatie en dakisolatie gewijzigd.


Wat is er exact gewijzigd?
De Vlaamse Regering voorziet een vrijstelling voor vergunning voor het aanbrengen van gevel- en dakisolatie aan de buitenzijde van uw woning, wel onder bepaalde voorwaarden.

Het pand betreft een hoofdzakelijk vergund of vergund geacht gebouw:

  1. Hoofdzakelijk vergund wil zeggen: minstens 90% van het fysieke bouwvolume is vergund. Vergund geacht wil zeggen: de constructie is opgenomen in het vergunningenregister onder het vermoeden van vergunning. Bent u niet zeker wat de status is van uw gebouw? Contacteer ons dan, Vergund kan de vergunningsstatus van uw pand nakijken en u hierin perfect adviseren.
  2. Er mag geen vergunningsplichtige functiewijziging doorgevoerd worden. Komt de huidige functie van uw pand dus niet overeen met de laatst vergunde toestand dan geldt de vrijstelling voor de gevelisolatie niet.
  3. Het aantal woongelegenheden mag niet gewijzigd worden. Komt het aantal woongelegenheden niet overeen met de laatst vergunde toestand, dan geldt de vrijstelling voor de gevelisolatie niet.

Er is enkel een vrijstelling voor het aanbrengen van gevelisolatie mogelijk indien uw voorgevel niet aan de stoep grenst:

De nieuwe gevelisolatie mag de rooilijn niet overschrijden. De rooilijn is de grens tussen het openbaar domein en aangrenzende private eigendom. Grenst uw voorgevel dus aan de stoep, dan zal de isolatie over de rooilijn komen en geldt de vrijstelling niet. Heeft u een voortuin op eigen terrein dan zal de vrijstelling wel gelden.

Opgelet, de plaatselijke stedenbouwkundige voorschriften kunnen strenger zijn dan de vrijstelling:

Mogelijk leggen de plaatselijke regels (verordeningen) van de gemeente op dat er vergunningen dienen aangevraagd te worden voor uw nieuwe gevelafwerking. Informeer hiervoor bij uw gemeente! Zo is de bouwcode van de stad Antwerpen strenger dan de Vlaamse regels en dient elke voorgevel in Antwerpen, ook deze die niet aan de stoep gelegen zijn, vergund te worden.

Verder gelden nog volgende voorwaarden:

  1. Het aanbrengen van isolatie aan de buitenzijde van bestaande gevels en daken is beperkt tot een maximum van 26cm dikte.
  2. Er mogen geen stabiliteitswerken of wijziging van het fysieke bouwvolume plaatsvinden.
  3. Het pand mag niet opgenomen zijn in de inventaris van bouwkundig erfgoed of erkend zijn werelderfgoed of gelegen zijn in bufferzone van werelderfgoed.
  4. Deze regel geldt niet voor spouwmuurisolatie.

Tot slot:

Valt uw gebouw niet onder de nieuwe vrijstellingsregels, dan kunnen wij de juiste vergunningen voor u aanvragen. Dit kan een omgevingsvergunning zijn om het gebouw correct te vergunnen zodat de vrijstelling wel geldt. Maar we zorgen ook voor de vergunningsaanvraag voor niet-vrijgestelde energiebesparende werken, zoals de plaatsing van buitenisolatie aan gevels, de ophoging van dakranden voor nieuwe dakisolatie of de plaatsing van nieuwe ramen.

Het aangepaste vrijstellingenbesluit werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 07/06/2024, gepubliceerd in het Belgisch staatsblad op 14/08/2024 en is in werking sinds 24/08/2024.

Wenst u meer informatie of beroep te doen op onze expertise voor uw vergunning?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op.